LÄS MER OM

Vårt kaffe

Rättvisemärkt kaffe från Peru, Honduras, Brasilien och Kenya.

Ekologiska kaffebönor

KVALITET FRÅN BÖNA TILL KOPP

Rättvisemärkt kaffe

Att vår produkt skall vara rolig att sälja, lättsåld och ge hög vinst är en självklarhet för oss. Men vi vill gå längre än så och även ta ansvar för att bidraga till en bättre värld. Vi på Fikakassan anser att en det är en självklarhet att vårt kaffe i att alla steg i processen, från ursprung till den färdiga produkten, är ansvarsfullt och uthålligt genomförda.
Därför innehar Fikakassans kaffe en eller flera av certifieringarna Rainforest Alliance, ekologiskt eller KRAV. 

Conny Törngren

VD & Grundare

HÄR ÄR VÅR PRODUKT

Ekologiskt kaffe i miljövänlig förpackning

Vi erbjuder fyra olika fikakassar där man väljer mellan bryggmalet, hela bönor, eko-kaffe eller en temix. Oavsett är försäljningspriset alltid 150kr och vinsten 60kr. När skolelever ska tjäna pengar till klassen alternativt när föreningar ska tjäna pengar till laget blir det därför både lättsåld och ger bra förtjänst. Ett kaffepaket innehåller 200g per sort, ett tepaket 80g. Vår finaste sort heter Prima och den är rättvisemärkt med KRAV, ekologiskt och Rainforest Alliance. Själva kassen som ni sedan levererar kaffet i, är tillverkat i FTC certifierat papper (miljövänlig).  

Fikakassan Bryggmix - Tjäna pengar till klassen
Prima bryggkaffex 2-pack - Tjäna pengar till laget
Fikakassan Temix

Detaljerad information om kaffet

Prima

Prima är rostat på 100% av den finare bönan Arabica och härstammar från Peru eller Honduras, beroende på säsong.

Ekologiskt kaffe som är KRAV-märkt, Rainforest Alliance och ekologiskt.

Smaken är mellanfyllig med god syrlighet och mild eftersmak. Vikt 200g.
Finsmakarana Abrazo

Abrazo

Detta kaffe är mellanrostat och har en utsökt blandning av soltorkade bönor från Brasilien och tvättade Arabicabönor (100%) med ursprung i Peru. Kaffet är Rainforest Alliance-certifierat med en fyllig smak och toner av choklad och kola.

Speciellt lämpat som delikatesskaffe för fikastunden med nära och kära. Vikt 200g.
Finsmakarana Pauza

Pauza

Pauza är ett klassiskt mörkrostat kaffe.

Smakrikt och balanserat med en behaglig syrlighet och god eftersmak. Innehåller 100% Rainforest Alliance-certifierade Arabicabönor från Kenya och Brasilien. Vikt 200g.
Finsmakarana Taza

Taza

Taza är ett mellanrostat kaffe från Arabica-bönor med ursprung i Sydamerika.

Rostningen erbjuder en smak av både sötma och stor fruktighet. Taza är ett Rainforest Alliance-certifierat kaffe. Vikt 200g.

Detaljerad information om teet

Södermalm svart te

Södermalm

Södermalmsblandning är en fruktig, fyllig och söt klassiker. Svart lös-te tillsammans med både mangoarom och vaniljarom ger teet en sötare och fruktigare karaktär. Passar utmärkt efter middagen eller till fikat, både med eller utan mjölk. Vikt 80g.
Kustfägring grönt te

Kustfägring

Kustfägring är en klassiker i vårt sortiment. Den är söt och fruktig med smak av havtorn och lämnar en blommig eftersmak i koppen. Teet är vackert dekorerat med havtornsmsli som ger teet ett glödande intryck. Vikt 80g.

Sommardröm Rooibos te

Sommardröm

Sommardröm är ett rooibos-te med smak av sommar. För den som vill ha ett fylligt te utan koffein, så är rooibos jordgubb/vanilj ett perfekt alternativ. Denna kommer säkerligen bli din favorit. Vikt 80g.

GOTT SOM GÖR GOTT

Rättvisemärkt kaffe

Här kan du lära dig mer om hur de olika organisationerna arbetar och vad de står för. Vi har samlat det viktigaste och hållit det relativt kort. För mer information hänvisar vi till respektive organisations hemsida.  

kaffe dricker vi per person i Sverige årligen
koppar

Vi arbetar med flera certifieringar:

Rainforest-Alliance-logo
Ekologisk mat eu-logotyp
Krav logo

KRAV

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djur-
omsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt och att bonden har en bra arbetsmiljö

Krav logo

Så här fungerar KRAV

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, vilket kontrollerasminst en gång varje år. KRAV driver utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion genom vassare regler än EUs minimiregler för ekologisk produktion och genom att KRAV utvecklar regler på fler områden.

När du äter KRAV-märkt vet du att du gör naturen en tjänst

KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det handlar om ett kretsloppstänk, vattnet blir renare, energiåtgången kan bli lägre och fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.

Socialt ansvar

KRAV ställer krav på att arbetsvillkoren ska vara schyssta. Det gäller faktiskt inte bara bönder, utan alla led i hela kedjan, från jord till bord. Och en viktig bonus i sammanhanget är att den som jobbar med KRAV-godkänd produktion slipper utsättas för giftiga bekämpningsmedel till vardags. Besök gärna KRAV´s hemsida för mer innehåll. 

KRAV-märkningen innebär i korthet:

VISSTE DU DETTA?

Roligt och intressant om kaffet:

"Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag"
”Av alla dofter som finns i världen så är kaffedoften den som flest känner igen.”
”Världens dyraste kaffe är Black Ivory och det går igenom ett djurs matsmältningssystem innan det samlas upp, tvättas och förbereds för export. En kopp kostar ca 800 kr.”
"Den mest exporterade varan på jorden är olja. Nästintill kommer kaffe, med cirka 25 milj kaffebönder från 50 olika länder världen över som producerar och exporterar kaffe."
”I Turkiet fanns tidigare en lag som säger att ifall en man inte förser sin fru med kaffe, har hon rätt till att ansöka om skilsmässa!”
”Forskning visar att kaffe förebygger cancer och diabetes och hjälper dig att hålla den slanka linjen.”

Rainforest Alliance

Rainforest Alliancemärkningen innebär i korthet att produkten måste uppfylla organisationens samhälls- och miljökriterier. Dessa kriterier innefattar bevarande av ekosystem, djur- och naturliv, rättvis behandling och bra förutsättningar för anställda (vilket inkluderar sjukvård, utbildning och rimliga löner), bevarande av mark och vatten samt strukturerad skadedjurs- och avfallshantering. Rainforest Alliance program övervakar certifieringen av odlingar som producerar tropiska grödor såsom kaffe, te, bananer, apelsiner, kakao, snittblommor och ormbunksväxter.

Rainforest-Alliance-logo

Rainforest Alliance fokuserar på dessa områden:

Skogar: Dessa ekologiska kraftverk är avgörande för överlevnaden av varje levande varelse på jorden. RA´s utbildnings- och certifieringsprogram främjar bästa praxis för att skydda stående skogar, förhindra expansion av odlingsmark till skog; främja hälsan hos träd, jordar och vattenvägar; och skydda inhemska skogar.
Klimat: Stående skogar är en kraftfull naturlig klimatlösning. RA´s certifieringsprogram främjar ansvarsfulla markförvaltningsmetoder som ökar koldioxidlagringen samtidigt som man undviker avskogning vilket ger drivmedel till växthusgaser. De klimatsmarta metoder som ingår i RA´s utbildnings- och certifieringsprogram för jordbruk hjälper jordbrukare att bygga motståndskraft mot torka, översvämningar och erosion.
Mänskliga rättigheter: Certifiering främjar landsbygdens rättigheter. RA erbjuder standard- och försäkringssystem och robusta strategier för att bedöma och ta itu med barnarbete, tvångsarbete, dåliga arbetsförhållanden, låga löner, ojämlikhet mellan könen och kränkning av inhemska markrättigheter. 
Livsstil: RA´s arbete med att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för småbrukare och skogssamhällen är det mest effektiva sättet att lyfta landsbygdsbefolkningen ur fattigdom, och certifiering har visat sig ge mätbara ekonomiska fördelar för jordbrukare och skogssamhällen runt om i världen. Den tidigare certifieringen UTZ ligger numer under Rainforest Alliance och här kan du läsa mer

Ekologiskt

EU:s symbol för ekologisk mat ska finnas på alla förpackningar med ekologiska livsmedel som har producerats inom EU. Märkningen garanterar att livsmedlet innehåller minst 95% ekologiska ingredienser och att alla steg i produktionen har varit kontrollerade av ekologiska kontrollorgan.

Ekologisk mat eu-logotyp

Så här fungerar EU:s symbol för ekologisk mat

Logon används sedan den 1 juli 2010 obligatoriskt på alla förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. Dessutom gäller symbolen frivilligt för alla varor som importeras till EU utan att förädlas inom EU.

Riktlinjer för ekologiskt jordbruk inom EU

Bönder, bearbetningsföretag eller handlare måste anmäla sin verksamhet till den myndighet som ansvarar för kontrollerna i sin medlemsstat och måste kontrolleras av ett kontrollorgan eller en kontrollmyndighet innan de kan marknadsföra sina produkter som ekologiska. När de har kontrollerats och befunnits följa, får de ett certifikat som bekräftar att de uppfyller EU:s krav.

Kontrollkoden

För att du som konsument ska veta varifrån produkterna kommer och vem som är ansvarig för kontrollerna finns det bredvid EU-lövet en kod som ser ut så här: AB-CDE-999.
AB: ISO-kod för landet där kontrollerna äger rum.
CDE: begreppet som hänvisar till ekologisk produktion t ex bio, org, eko
999: referensnummer till kontrollorgan. På livsmedelsverket kan du läsa mer om ekologisk certifiering. 

EU:s krav i korthet:

Rulla till toppen