LÄS MER OM

Vårt kaffe

Rättvisemärkt kaffe från Peru, Honduras, Brasilien och Kenya.

Ekologiska kaffebönor

KVALITET FRÅN BÖNA TILL KOPP

Rättvisemärkt kaffe

Att vår produkt skall vara rolig att sälja, lättsåld och ge hög vinst är en självklarhet för oss. Men vi vill gå längre än så och även ta ansvar för att bidraga till en bättre värld. Vi på Fikakassan anser att en det är en självklarhet att vårt kaffe i att alla steg i processen, från ursprung till den färdiga produkten, är ansvarsfullt och uthålligt genomförda.
Därför innehar Fikakassans kaffe en eller flera av certifieringarna UTZ, ekologiskt, KRAV eller Fairtrade. 

Conny Törngren

VD & Grundare

HÄR ÄR VÅR PRODUKT

Ekologiskt kaffe i miljövänlig förpackning

Vi erbjuder fyra olika fikakassar där man väljer mellan bryggmalet och hela bönor samt mix eller bara ekologiskt. Oavsett är vinsten samma per såld kasse dvs 65 kr när skolelever ska tjäna pengar till klassen alternativt när föreningar ska tjäna pengar till laget. En fikakasse innehåller 3 paket á 200g. Vår finaste sort heter Prima och den är rättvisemärkt med KRAV, ekologiskt och Fairtrade. Själva kassen som ni sedan levererar kaffet i, är  tillverkad i papper och FTC certifierad (miljövänlig).  

Kaffemix med påse är en enkel produkt att sälja för att tjäna pengar till klassen
Vill du tjäna pengar till klassen är ekologiskt kaffe en tacksam produkt att sälja
Prima kaffe

Prima – ekologiskt bryggkaffe (KRAV, Fairtrade & ekologisk) 200g

Prima är rostat på 100% av den finare bönan Arabica och härstammar från Peru eller Honduras, beroende på säsong.

Ekologiskt kaffe som är KRAV-märkt, Fairtrade och ekologiskt.

Smaken är mellanfyllig med god syrlighet och mild eftersmak.
Abrazo kaffe

Abrazo – UTZ-certifierat bryggkaffe 200g

Detta kaffe har en utsökt blandning av soltorkade bönor från Brasilien och tvättade Arabicabönor (100% Arabica) med ursprung i Peru. Kaffet är UTZ-certifierat med en fyllig smak med toner av choklad och kola.

Den karaktäristiska stilen gör denna kaffesort speciellt lämpat som delikatesskaffe för fikastunden med nära och kära. Abrazo betyder kram på spanska.
Pauza kaffe

Pauza – UTZ-certifierat bryggkaffe 200g

Pauza är ett klassiskt mellanrostat kaffe.

Smakrikt och balanserat med en behaglig syrlighet och god eftersmak. Innehåller 100% UTZ-certifierade arabicabönor från Kenya och Brasilien.

GOTT SOM GÖR GOTT

Rättvisemärkt kaffe

Här kan du lära dig mer om hur de olika organisationerna arbetar och vad de står för. Vi har samlat det viktigaste och hållit det relativt kort. För mer information hänvisar vi till respektive organisations hemsida.  

koppar
kaffe dricker vi per person i Sverige årligen

Vi arbetar med flera certifieringar:

Fairtrade-logotyp
UTZ-logotyp
Ekologisk mat eu-logotyp
Krav logo

Fairtrade

Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.

Fairtrade-logotyp

Ge odlare och anställda möjlighet att själva förbättra sina liv

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.
Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas också. För mer information, besök Fairtrades hemsida.  

Fairtrade-märkningen innebär i korthet:

KRAV

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djur-
omsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt och att bonden har en bra arbetsmiljö

Krav logo

Så här fungerar KRAV

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, vilket kontrollerasminst en gång varje år. KRAV driver utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion genom vassare regler än EUs minimiregler för ekologisk produktion och genom att KRAV utvecklar regler på fler områden.

När du äter KRAV-märkt vet du att du gör naturen en tjänst

KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det handlar om ett kretsloppstänk, vattnet blir renare, energiåtgången kan bli lägre och fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.

Socialt ansvar

KRAV ställer krav på att arbetsvillkoren ska vara schyssta. Det gäller faktiskt inte bara bönder, utan alla led i hela kedjan, från jord till bord. Och en viktig bonus i sammanhanget är att den som jobbar med KRAV-godkänd produktion slipper utsättas för giftiga bekämpningsmedel till vardags. Besök gärna KRAV´s hemsida för mer innehåll. 

KRAV-märkningen innebär i korthet:

VISSTE DU DETTA?

Roligt och intressant om kaffet:

"Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag"
”Av alla dofter som finns i världen så är kaffedoften den som flest känner igen.”
”Världens dyraste kaffe är Black Ivory och det går igenom ett djurs matsmältningssystem innan det samlas upp, tvättas och förbereds för export. En kopp kostar ca 800 kr.”
"Den mest exporterade varan på jorden är olja. Nästintill kommer kaffe, med cirka 25 milj kaffebönder från 50 olika länder världen över som producerar och exporterar kaffe."
”I Turkiet fanns tidigare en lag som säger att ifall en man inte förser sin fru med kaffe, har hon rätt till att ansöka om skilsmässa!”
”Forskning visar att kaffe förebygger cancer och diabetes och hjälper dig att hålla den slanka linjen.”

UTZ

UTZ är en ideell organisation som genom information och
utbildningar skapar förutsättningar för en mer hållbar produktion, ökad produktivitet och högre
levnadsstandard för de som jobbar med odlingarna.

UTZ-logotyp

Så här fungerar UTZ

UTZ vill att hållbart jordbruk skall bli den mest naturliga saken i världen. En allt större del av världens kaffe, kakao och te odlas på ett ansvarsfullt sätt. 10% av den globala kaffeproduktionen är redan idag UTZ-certifierad. UTZ mål är att 50% av den globala kaffeproduktionen skall vara UTZ-certifierad 2020.

UTZ – hjälp till självhjälp

UTZ arbetar för hållbart jordbruk och bättre villkor för odlarna, deras familjer och miljön. UTZ-programmet gör det möjligt för odlarna att lära sig bättre jordbruksmetoder, förbättra arbetsvillkoren och ta bättre hand om sina barn och miljön. 

Genom UTZ-programmet odlar de bättre grödor, genererar mer intäkter och skapar bättre möjligheter samtidigt som de värnar miljön.

UTZ-märkta produkter följer högt ställda krav från UTZ-certifierade gårdar och
företag, vilket övervakas noggrant av en oberoende tredje part. UTZ ligger numer under Rainforest Alliance och här kan du läsa mer

UTZ-märkningen innebär i korthet:

Ekologiskt

EU:s symbol för ekologisk mat ska finnas på alla förpackningar med ekologiska livsmedel som har producerats inom EU. Märkningen garanterar att livsmedlet innehåller minst 95% ekologiska ingredienser och att alla steg i produktionen har varit kontrollerade av ekologiska kontrollorgan.

Ekologisk mat eu-logotyp

Så här fungerar EU:s symbol för ekologisk mat

Logon används sedan den 1 juli 2010 obligatoriskt på alla förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. Dessutom gäller symbolen frivilligt för alla varor som importeras till EU utan att förädlas inom EU.

Riktlinjer för ekologiskt jordbruk inom EU

Bönder, bearbetningsföretag eller handlare måste anmäla sin verksamhet till den myndighet som ansvarar för kontrollerna i sin medlemsstat och måste kontrolleras av ett kontrollorgan eller en kontrollmyndighet innan de kan marknadsföra sina produkter som ekologiska. När de har kontrollerats och befunnits följa, får de ett certifikat som bekräftar att de uppfyller EU:s krav.

Kontrollkoden

För att du som konsument ska veta varifrån produkterna kommer och vem som är ansvarig för kontrollerna finns det bredvid EU-lövet en kod som ser ut så här: AB-CDE-999.
AB: ISO-kod för landet där kontrollerna äger rum.
CDE: begreppet som hänvisar till ekologisk produktion t ex bio, org, eko
999: referensnummer till kontrollorgan. På livsmedelsverket kan du läsa mer om ekologisk certifiering. 

EU:s krav i korthet:

Kontakta oss om ni har frågor eller funderingar