Tips på klassresa

I denna stora guide tipsar vi om de mest attraktiva resmålen och hur ni enklast tjänar ihop till ert mål. 

Innan ni åker

Vad roligt att ni ska åka på klassresa! Här har vi samlat all nödvändig information inför en klassresa, hur ni bäst samlar ihop pengarna som krävs, samt tips på resmål både inom Sveriges gränser och utomlands.

En riktigt bra och rolig klassresa blir ett minne för livet, både för elever och lärare. Men för att komma dit så krävs det mycket planering och det är många beslut som ska fattas. Vart ska ni åka? Hur länge ska ni vara borta? Hur tjänar ni bäst ihop pengarna? Här har vi samlat en mängd olika tips på resmål både runt om i Sverige och även utomlands, samt tips på olika sätt ni kan tjäna pengar till klassen och dess fördelar och nackdelar.

När resmål är bestämt och boendet bokat så ska alla aktiviteter bokas och schemaläggas och det är även viktigt att se till att eleverna får lite egentid utöver alla planerade aktiviteter, kanske till exempel lite shopping, after-ski eller olika sevärdheter beroende på vart ni åker. Självklart får detta förhandlas upp lite utefter elevernas ålder, resmålet och hur mycket tid ni faktiskt har. 

En annan viktig aspekt är att lärare och andra medföljande ansvariga har koll på alla regler och bestämmelser som finns kring klassresor och vad som gäller om mot förmodan en olycka eller någon annan typ av oförutsedd situation skulle uppstå. Även för lärare att hålla koll på vad som räknas in till arbetstid och hur ersättningen ser ut.

ETT MINNE FÖR LIVET

Tips på resmål i Sverige:

Stockholm

Stockholm

Sveriges huvudstad bjuder på en massiv uppsjö av saker att hitta på. Här finns allt från roliga restauranger med god mat, till rundvandring i Gamla Stan och nöjesparken Gröna Lund. Här finns också massvis med intressanta museum såsom Naturhistoriska Riksmuseet med IMAX-biografen Cosmonova, Moderna Museet, Vasamuseet, ABBA museet, Livrustkammaren och Armémuseet för att ge ett par exempel. Som sagt har vi även Gröna Lund ute på djurgården som har säsongsöppet mellan maj till september ungefär, sedan är det även öppet alla helgona veckan då det förvandlas till ett kusligt nöjesfält. Precis intill Gröna Lund finns även djurparken Skansen som är väldigt uppskattat i alla åldrar.

Cirka en timmes båttur utanför Stockholms innerstad hittar vi även skärgårdsstaden Vaxholm, där finns ett stort ståtligt kastell där upplevelsen Fångarna på Kastellet (Fångarna på fortet inspirerat) och Kastellet Escape finns. I Vaxholm finns även en Skypark för de som inte är höjdrädda. 

Från Stockholm finns även goda förbindelser till i princip vilken annan svensk stad som helst om ni skulle vilja åka vidare från Stockholm till exempel till Uppsala eller Göteborg. Stockholm är den perfekta destinationen för er som vill göra lite av allt, och tycker om storstadsmiljön.

Göteborg

Sveriges näst största stad bjuder precis som Stockholm på allt möjligt från storstadslivet. Allt från en uppsjö av restauranger med god mat, till nöjesfältet Liseberg och en allmänt otroligt vacker stad. Liseberg håller likt Gröna Lund säsongsöppet mellan maj-september ungefär och även under halloween och under julen. Under julen förvandlas Liseberg till en otroligt mysig plats med julmarknad, skridskoåkning och karusellåkning för de attraktioner som håller vinteröppet.

Här finns möjligheten att se och upptäcka staden från Göteborgs välkända spårvagnar, eller att ta en mysig båttur ut i skärgården. Här finns även nordens största science center – Universeum med hur mycket som helst att upptäcka. Akvariehallen, Kemilabbet, ta en tur i Regnskogen eller varför inte titta förbi Rymdresan och testa på hur det skulle kännas att landa på månen och ta en tur ut i vårt solsystem.

Göteborg
Uppsala

Uppsala

En av Sveriges absolut äldsta städer bjuder på en otroligt vacker miljö och en spännande historia. Här finns även det stora vattenlandet Fyrishov med tropiskt klimat då luften är 32 grader och bassängen 30 grader. Här finns även bland annat vattenrutschbanor, jetströmkanal, vattenfall och ett flertal andra roliga tillägg, självklart finns även massa vattenleksaker också. För de lite äldre finns även två varma bubbelpooler att avnjuta.

Turbo Sport Zone är också en otroligt uppskattad upplevelse då det är en stor aktivitetspark med bland annat en enorm trampolin park med 51 ihopkopplade trampoliner, här finns även bland annat tävlings hinderbanor, klättring, en parkour zon och en dunk zon för alla som någonsin velat känna sig som en riktig basketstjärna. Något för precis alla med andra ord.

Gotland

Gotland är en otroligt fin ö med en fantastisk natur och stort historiskt värde. Hit tar man sig enkelt via flyg eller färja och när man väl kommit fram i Visby så finns ett flertal möjligheter att ta sig vidare in på Gotland. Utöver Visby som är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer med den otroliga ringmuren, finns också ett flertal platser med raukar som är ett måste att se om man besöker Gotland, ett flertal vackra sandstränder och väldigt fin natur. Strax utanför Visby finns även Kneippbyn Resort som utöver boende erbjuder bland annat ett vattenland, äventyrsgolf och lasertag och mer därtill. Perfekta aktiviteter för en klassresa! Ni kan även ta en guidad tur nere i den mystiska underjorden i Lummelundagrottan. Åker ni under sommarperioden så får ni absolut inte missa att ta ett dopp i den blå lagunen.

Gotland strand
Åre

Åre

Åre är den ultimata destinationen för den aktiva klassen som gillar fart och spänning. Här finns massor med aktiviteter under hela året även om Åre självklart för och främst är känt för att vara en fantastisk skidort under vintersäsongen. Vill ni på klassresa i vinterns tecken så är ju Åre som en av Sveriges populäraste skidorter ett perfekt val då här båda finns möjlighet för skidåkning, snowboard, och härliga afterskis. Under sommarperioden kan man istället bland annat vandra, åka gokart, bowla, köra femkamp eller paddla, Åre har möjligheter till precis allt.

Nöjesparker & Vattenland:

Gröna lund och Liseberg finner du under ”Stockholm” och ”Göteborg”

Kolmården djurpark

Kolmården

Strax utanför Norrköping ligger Kolmårdens djurpark. Det finns nog ingen som aldrig hört talas om Kolmården, men långt ifrån alla har besökt den, och även om man tidigare har gjort det, så kan man alltid göra det igen, man kan aldrig få nog. Här på nordens största djurpark  kan man träffa djur från världens alla hört och det är en otroligt mäktig upplevelse. Kolmården erbjuder klassrese-paketet “Expedition Kolmården” där tre olika boendeförslag ges samt två fullt planerade dagar i djurparken. I parken finns även ett par åkattraktioner och även lite olika djur visningar, däribland den kända delfinshowen. Absolut ett perfekt resmål för alla åldrar.

Furuvik

Strax utanför Gävle ligger Furuvikparken. Här finns en mängd olika saker att hitta på, bland annat ett fantastiskt vattenland, en nöjespark och en djurpark, det finns något för alla helt enkelt. Det finns en mängd olika färdiga paket att boka beroende på vad ni är ute efter. Furuparken anordnar även konserter likt Gröna Lund, kanske kan ni slå två flugor i en smäll och se någon spännande artist uppträda? Annars går det ju oftast alltid hem hos barn att besöka alla söta och roliga djur, och här finns det fler än 40 arter från världen över.

Furuvik
Örebro

Örebro

I härliga Örebro finns otroliga Gustavsvik Resort där vi finner det stora vattenlandet Lost City, en otroligt spännande plats med massa vattenbanor, vattenfall, ruiner och vilda forsar. Här kan man även passa på att boka in en dag på Prison Island där barnen får bilda lag och lösa spännande uppdrag för att ta sig vidare. Ett perfekt resmål för alla åldrar. Örebros stadskärna anses också vara en av Sveriges finaste vilket kan vara roligt för de lite äldre att upptäcka och utforska.

Tips på resmål utomlands:

Auschwitz

Polen

Att besöka Polen är verkligen att rekommendera. En resa till Auschwitz-Birkenau är en resa man sent kommer glömma och en så otroligt viktig del av världshistoria. Man kan gå guidade turer av det som finns kvar av koncentrationslägrerna som tyskarna använde under andra världskriget och verkligen få en helt annan insikt i hur det såg ut och hur många som drabbades som man bara inte kan förstå genom en historiebok. Här kan man även få guidade turer i Krakows otroligt vackra stad och äta väldigt god mat. Det finns även guidade turer till saltgruvan

Tips på resekontakt:

Baltic Express – Resor till Auschwitz och saltgruvan  www.auschwitz.se

London

Här har vi en den ultimata resan för er som vill till en storstad men ändå ta er utanför Sveriges gränser, fantastiska London! Här finns ingenting ni inte kan göra. Exklusiv shopping med butiker och kedjor som inte går att hitta i Sverige, god mat och allt från lyxiga restauranger till omtalade snabbmats-haket Shake Shack. Se staden från luften uppe i  London Eye, se det berömda klocktornet Big Ben, ett besök på Madame Tussauds som avbildat kända personer som vaxdockor, en otroligt häftig upplevelse. Även Oxford Street är värd en visit. Det här resmålet är perfekt för gymnasieklasserna då det ger gott om utrymme att utforska och upptäcka staden lite på egen hand också.

London

Italien

Italien är ett perfekt resmål för klassen som vill blanda kultur med god mat och rolig shopping. I Rom har vi världsberömda Colosseum som är ett måste att besöka, här finns även Spanska Trappan, St Peters kyrkan och Vatikanmuseerna där man bland annat kan se Michelangelos berömda takmålning och egyptiska mumier, otroligt häftigt. Utöver detta så bjuder Italien överlag på otroligt god mat, de är ju kända för sin pasta och pizza och ni lär inte bli besvikna. Shoppingen är även fantastisk för den som är sugen på att kika runt i butiker då Italien (främst Milano) anses vara modets epicentrum.

Danmark

För er som vill åka utomlands men inte alldeles för långt så är Danmark ett perfekt resmål! I Köpenhamn ligger nordeuropas största akvarium ”Den blå planet”, otroligt spännande för alla åldrar att få utforska vad det finns för typer av djur i världens hav. Här finns också Tivoli som är ett otroligt uppskattat nöjesfält anpassat för alla åldrar som ständigt förnyar sig med nya attraktioner och upplevelser. Strøget är också otroligt mysigt att strosa runt på, kika i lite butiker och uppskatta omgivningen. Ett stenkast från Strøget så ligger även historiskt kända Nyhavn som är ett måste att se, otroligt mysigt område. Sitt för en lunch eller en fika, eller vandra runt i området och upptäck de otroligt fina byggnaderna i området.

Danmark

Tips - tjäna ihop pengar

Elever som ska tjäna pengar klassen

Några tips på hur ni kan tjäna pengar till ert resmål oavsett destination

Det finns som vi visat många olika resmål med olika kostnadsnivåer. Är engagemanget stort i klassen räcker pengarna kanske till en utlandsresa men vi får inte glömma att det finns många vackra och lärorika platser i Sverige att besöka. Tänk på att det inte är tillåtet att begära in pengar från föräldrar eller elever till en resa. Därför har vi satt ihop fyra enkla tips nedan på att snabbt få ihop till ert mål. 

Sälja företagsprodukter

5/5

Bästa sättet att tjäna pengar till klassen!

Att sälja företagsprodukter är ett jättebra sätt att snabbt tjäna ihop pengar till klasskassan, vinsten är ofta väldigt hög och det är ett roligt sätt för hela klassen att engagera sig i sparandet. Fikakassan hjälper er att tjäna ihop till er klasskassa med Sveriges mest älskade produkt – kaffet. Vill ni istället sälja delikatesslådor med blandade produkter som kan väljas ut ur en katalog så rekommenderar vi istället Finsmakarna.

Anordna skoldisco

Lite äldre elever brukar lyckas väldigt bra med att anordna skoldiscon för de yngre årskurserna. Tillstånd av skolan krävs och eventuellt en liten avgift för upplåtande av lokalerna. Utöver biljettintäkter så brukar det gå hem med försäljning av läsk, popcorn, bakverk etc i någon form av disco-kiosk. Här finns stora summor att tjäna om man orkar ligga i och anordna ett eller flera discon.

Tjänster

Här finns oändliga möjligheter till intjänandet av pengarna. Kan du kanske gå ut med grannarnas hundar? Hjälpa mormor att klippa gräsmattan? Hjälpa pappa att tvätta bilen, eller kanske anordna biltvätt för hela grannskapet? Fördelen här är att det inte kräver några inköp eller speciella förberedelser.

Loppis

En loppis på en väl utvald plats brukar ge ett väldigt bra tillskott till klasskassan. Ett perfekt tillfälle för föräldrar att rensa förråden på allt möjligt tänktbart i skick gott nog för att sälja. Allt från sportsaker såsom skridskor, skidor och annan utrustning till gamla leksaker och gosedjur brukar gå hem. Tillstånd kan dock komma att krävas och man får höra sig för vad som gäller för den utvalda platsen om det räcker med godkännande från kommunen eller om det krävs polistillstånd. Det perfekta tillfället för en loppis är en lördag precis efter löning.

Vi önskar er lycka till!

/Teamet på Fikakassan

Rulla till toppen