FAQ

Frågor & Svar

Produkten

Både och!  I säljfolderns sista sida där beställningslistan finns, är det en kolumn för om kunden köpt bryggmalet eller med hela bönor. Det är samma pris, samma smak och samma mängd. Påsarna är också lika men på etiketten står det ”Hela bönor” eller ”Bryggmalet”.

Varje kaffeförpackning väger 200g. Teförpackningarna väger 80g/st. 

Alla tre sorters kaffe är certifierat av ett eller flera certifieringar. De innehar något eller alla riktlinjerna från de externa och oberoende Rainforest Alliance-, KRAV- organisationerna samt även de krav som ställs av EU som ekologisk producent. Vårt rosteri i Göteborg innehar även ett flertal certifieringar, bl.a ISO 14001 och FSSC 22000. Finsmakarna Prima är KRAV, ekologiskt och Rainforest Alliance-certifierat. Abrazo, Taza och Pauza är Rainforest Alliance-certifierat.

Fikakassans kaffe är ett delikatesskaffe som inte går att handla på traditionella dagligvaruhandeln. Kaffet säljs däremot hos olika te- och kaffehandlare i Sverige. Ett paket kostar mellan 79-99kr styck i dessa butiker. Tre paket kaffe för 150kr uppfattas därför ofta som billigt hos de som vanligen köper kaffe hos specialister. Å andra sidan kan de som alltid köper det billigaste kaffet på sin lokala matbutik vara van att betala 60-65kr per paket och då med 450g.  Det brukar dock sällan vara något problem eftersom man vet att vinsten går till klassen eller laget. Dessutom får man kaffet levererat till dörren. 

Man säljer antingen 3 olika smaker av bryggmalet eller hela bönor, 2 ekologiska paket eller 3 paket lös-te. 

Betalning

Deltagarna säljer kaffet till sina kunder som betalar när de får sin leverans. Exempel på betalningsmetoder är Swish, kontant eller banköverföring. När sedan kontaktpersonen meddelat Fikakassan totala antalet, skickas både kaffet och en faktura med 20 dagars betalningsvillkor till kontaktpersonen (via mejl). Fakturan är på vår del av priset, ni behåller mellanskillnaden dvs er vinst direkt. Fakturan betalas enklast via din internetbank.

Fakturan har 20 dagars betalningsvillkor om ni sålt via katalog samt 30 dagar om ni köpte kaffet direkt. Orsaken till att det är längre tid om ni köpte kaffet direkt är att ni behöver få längre tid att sälja medans vid katalog är kaffet redan sålt när ni beställer. 

Nej. Ni betalar först när ni sålt kaffet och behåller vinsten direkt. För de som väljer att köpa kaffet direkt och sälja vid dörren, gäller 30 dagars faktura. 

Ni tjänar 60kr per kasse som säljs för 150kr.

Ja det går bra. Det ni behöver göra är att mejla oss företagets uppgifter såsom namn, kontaktperson, org.nr samt mejladress dit vi kan sända fakturan. Glöm inte meddela antal paket de köpt. Mejla oss på info@fikakassan.se. Varorna skickas tillsammans med er slutbeställning så det är ni själva som delar ut kaffet. All vinst på produkterna sålda till företaget korrigeras på er egna slutfaktura.

Leverans

Beställer ni ett startpaket innan 12:00, skickas paketet samma dag. Annars skickas det dagen efter. Det brukar ta 1-2 dagar för paketet att komma fram och det levereras till lokalt ombud.

Det för ni via kontaktpersonens (admin) login. Där finns en överblick vad varje deltagare sålt och när säljperioden är slut beställs allt med ett knapptryck. 

Efter det att ni rapporterat er totala försäljning, skickar vi i regel varorna inom 1-2 arbetsdagar från vårt lager. Därefter tar det 1-3 dagar för speditören att leverera godset till angiven adress. Vi använder fraktbolagen DHL eller Bring. Är det en skola, ett företag eller enskild firma, går det snabbare och brukar då komma fram dagen efter. Är det till en privatperson i Norrland är det snarare 3 dagar.

Vi brukar säga att kaffet levereras inom 2-5 arbetsdagar efter er beställning. 

Frakt tillkommer till självkostnadspris. Drivmedelspriserna är väldigt höga och eftersom vi vill ge högsta möjliga vinst på kaffet, tillkommer frakt separat. Säljer ni dock över 200st paket, bjuder vi på frakten.  

1-34 paket: 79kr

35-74 paket: 99kr

75-199 paket: 199kr

200+ paket: Fraktfritt

Beroende på antal skickas de som ett eller flera paket eller på pall. För att ta ett exempel så skickas under 100 paket via paket och hemleverans. Bring bär fram paketen till dörren och kan även leverera kvällstid. Är det över 100 paket brukar vi oftast välja hel- eller halvpall. 

Kaffet packar ni själva i en fin liten miljövänlig papperspåse. Påsen är svensktillverkad och miljövänlig (FTC-certifierad). När deltagarna hämtar kaffet får de kaffet i lösa förpackningar och tomma påsar. Innan leverans till kund lägger man enkelt i tre förpackningar i påsen. Detta ger en mycket personlig leverans där påsen också har ett litet budskap ”tack för ditt stöd”.

Övrigt

Fikakassan högsta mål är att ge som mycket pengar till deltagarna som möjligt. Vi vet att det kostar pengar att åka på en cup eller klassresa. Efter många år i föreningslivet med egna barn, är primära målsättningen att Fikakassan ska ge så mycket som möjligt till de som säljer. Vi vet att det behövs och att det går till något gott.

Inga problem! Det görs enkelt via admins (kontaktpersonens) login. 

Vi skulle inte rekommendera att avsluta försäljningen senare än 6/12. Tänk på att speditörerna ofta tar längre tid på sig denna tid på året och att deltagarna i lugn och ro måste kunna leverera till sina kunder innan julafton. 

Informationspaket är när ni först behöver kunna presentera för en föräldragrupp eller visa upp för klassen. Det innehåller den säljfolder deltagarna sedan använder samt lite varuprover. Startpaketet är när ni bestämt er för att köra igång. Det innehåller säljfoldrar till alla deltagare samt några varuprover så att ni kan klämma och känna på det ni skall sälja. 

Det bestämmer ni själva men de flesta grupper har en säljperiod på 3-5 veckor. Vi rekommenderar 3 veckor då det har visat sig att grupper som har en kortare period fokuserar bättre och säljer mer. 

Ni kan beställa fler kataloger gratis genom att mejla oss på info@fikakassan.se. Detta skickas ut fraktfritt. 

Nej. Vi har satt ett högt, faktiskt marknadens högsta vinst per paket, oavsett hur många ni säljer. Vi vet att pengarna går till något gott och vill premiera detta. Även om ni skulle ha en svag säljprestation, vill vi att er vinst ska bli så hög som möjligt. 

Hittade du inte det du sökte? Kontakta oss via formuläret nedan så hjälper vi dig!

Rulla till toppen